ДЕСИСЛАВА КИРИЛОВА
РЪКОВОДИТЕЛ

Ръководител и социален работник съм в Центъра за обществена подкрепа град Балчик. Завършила съм ВСУ „Черноризец Храбър“ град Варна, бакалавърска степен, специалност „Социални дейности“.  От първият ден, в който завърших образованието си, работя по специалността.

            Преди да се присъединя към екипа на СОНИК СТАРТ имам опит придобит в отдел „Закрила на детето“.

На лидерската позиция в ЦОП град Балчик съм от година и половина, но преди това към центъра бях назначена като социален работник – дейност, която продължавам да изпълнявам и сега. Професионалните ми ангажименти в Центъра за обществена подкрепа е различна с това, че трябва истински да гориш за това което правиш, буквално казано: „да имаш сърце“ и да си до край отдаден на хората, които се нуждаят от нашата помощ.

Представяме услуги на деца в неравностойно положение и не само. Подкрепяме техните родители, както и правим обучение на кандидат осиновители и на кандидат приемни семейства. Много е удовлетворяваща работата, защото знаеш, че по някакъв начин можеш да помогнеш на някой да направи стъпка да се сдобие с така дълго чаканото детенце. В центъра за обществена подкрепа работим като едно цяло. Като ръководител се стремя да осигуря адекватното текущо управление на центъра, а лидерската ми позиция ме е натоварила с отговорността да подкрепя и ръководя умело експертния и административен персонал, като гарантирам изпълнението на цялостния план на услугата.

Организирам, следя за навременното и правилно попълване и съхранение на документацията, свързана с дейността на Центъра. Работя активно в подкрепа на родителите и близките на клиентите на услугата. Като социален работник отговарям за пряката социална работа с потребителите; координирам работата на екипа по случаите; проучвам и анализирам индивидуалните социални потребности на децата и техните семейства. Констатирам и определям потребностите за конкретната социална услуга и подготвям план за работа. Водя индивидуални и групови консултации и извършвам мобилна социална дейност. Осъществявам контакт с организациите и институциите, работещи в подкрепа на децата и семействата.

В Центъра за обществена подкрепа екипът е съставен още от двама социални работници, психолог, педагог и социален асистент. Успявам да ги мотивирам с добро отношение. Аз съм много против на максимата, че хора се ръководят със страх и диктатура. С тях се отнасям така, както искам с мен да се отнасят – с уважение!

За мен социалната работа е призвание и сбъдната детска мечта, тъй като още като дете прекарвах голяма част от времето си в „Тузла“ това е санаториален комплекс и там идваха много деца с увреждания. Вярвам, че някак покрай тези деца си бях наумила, че искам точно с това да се занимавам един ден. Когато дойде време да кандидатствам избрах тази специалност с идеята да помагам на деца в нужда.

Семейна съм с две деца на 12 и 6 - две прекрасни момиченца и слава на Бога мъж, който ме разбира и търпи. Усещам неговата подкрепа и тази на децата си, дори голямата ми дъщеря има мечта да стане социален работник. Децата ми са идвали в Центъра и са имали възможност да виждат как работим по различни инициативи в полза на децата и техните семейства. Голямата ми дъщеря явно усеща и вижда сърцето, което аз влагам в работата си и може би това я мотивира да има такава мечта да последва стъпките ми.

Границата между професионалното и личното е крайно необходима, но много трудно се постига. В началото, всичко пренасях от работата вкъщи - каквото се е случило на работата е в моята глава през цялото време. Не можех да се от търся и това до голяма степен напрягаше мен и семейството ми. Докато не се научих как да игнорирам служебното след работа и да съм пълноценна със семейството си.

В центъра когато работя с деца, като специалист ми е много по-лесно да дам някакви насоки на родителите и държа това да се постига като резултати, за да можем да надграждаме, но в същото време като родител, знам колко е трудно.

Почивам си най-добре на планина. Живея на море, но някак почивката най-добре ми се получава, когато изляза от познатото и отида на ново място. Обичам да се занимавам с градинарство, това ме разтоварва емоционално и ме зарежда с енергия. Обичам приятелите си и често се събираме с тях.

В живота си се движа от максимата: „Стискаш зъби, стараеш се и целите се постигат“.

За мен СОНИК СТАРТ е предизвикателство, удоволствие и приятелство.

ДИЛЕК МУТАФОВА
ПЕДАГОГ
ГИНКА МОРЯНОВА
ВЪЗПИТАТЕЛ
СВЕТЛАНА ЗЛАТЕВА
ВЪЗПИТАТЕЛ
АЙЛЯ ИСМАИЛ
ВЪЗПИТАТЕЛ
ДОНКА ГЕОРГИЕВА
ВЪЗПИТАТЕЛ
ПЛАМЕНА ДИМИТРОВА
СОЦИАЛЕН РАБОТНИК